Våra vänner

HAGSGÅRDS LANTBRUK

Hillevi och Bertil föder upp sina grisar i en omtänksam och familjär miljö på Gaseberg. Deras grisar äter Rapsmjöl och Åkerböna från den egna gården. Grisarna serveras också vassle från Dalspira mejeri - allt för att grisarna skall få äta gott och sedan få smaka godare än andra… Hagsgård är i sin linda med en utveckling av charkprodukter. Först ut är Gårdsfalu och bacon.

GÄLLENÄS GRÖNSAKER

Tredje generationens potatisodlare mötte tredje generationens tomatodlare och kärlek uppstod… Idag odlar Anette och Peter med familj potatis, kvisttomater, spetspaprikor och chili fram på ett varsamt sätt utan att besprutas med kemiska eller ekologiska bekämpningsmedel.

”Det som driver oss är vår kärlek till att odla fram fina knölar o grönsaker som får smaklökarna att dansa”...

DALSPIRA MEJERI

Dalsspira mejeri producerar lokala mjölkprodukter i Färgelanda, Dalsland. De värnar om det lokala och sätter största vikt vid att leverera produkter som inte bara är goda, utan som också avspeglar dessa värderingar. Dalsspira är övertygade om att det finns konsumenter som är beredda att betala ett högre pris för produkter där man vet att den extra kostnaden går tillbaka till bonden.  Dalspira sortiment består av närproducerad komjölk, grädde, yoghurt och ost, med den populära Grillsosten som storsäljare.

NUNTORP MJÖLK

Nuntorp Mjölk AB drivs av Lena och Niclas Stang. Här kan du från april till oktober se 60 mjölkkor beta ute i gröngräset när du anländer till Nuntorp Gård. Lena och Niclas och deras fem medarbetare har ytterligare 210 mjölkkor att ta hand om på hemmagården Södra Kärr. För Lena och Niclas är det viktigt att djuren trivs, mår bra och har en god kontakt med alla som tar hand om dem. En stor del av djurens foder odlar de själva på egna marker. Förutom mjölk så levererar de också nötkött från noga utvalda djur och är stolta över att producera ett svenskt livsmedel som kan förädlas på så många olika sätt och som dessutom bidrar till öppna landskap.

MARIANNES BIODLING

Mariannes Biodling, en del av familjeföretaget Vena Säby Lantbruk, började som ett far-&-dotter-projekt med 14 bisamhällen och är idag en aktiv yrkesverksamhet med drygt 60 bisamhällen. Biodling var i första hand ett sätt att säkra pollineringen för gårdens vitklöverfröodling. Eftersom företaget redan var KRAV-certifierat på växtodlingen var det naturligt att biodlingen också skulle vara det. Just vitklöver visade sig ge en fantastiskt mild fin honung som snabbt blev väldigt populär både i och utanför familjen. Produkter idag är Mariannes Honung, en mild kallpressad Rapsolja och Rostade rapsfrö och en frömix.

HÅVENS GÅRD & GRÖNSAKER

”Vi som sätter frön och lökar, förodlar, driver fram, gallrar och rensar ogräs, täckodlar, gödslar, vattnar, ”gullar med alla plantor”, och sen till sist skördar grönsakerna på Håvens gård heter Ann & Björn.”  Håvens gård ligger mitt i Trestad. På gården bedrivs småskalig frilandsodling av en mängd olika grönsaker, som får näring genom täckodling och stallgödsel. Visionen är att de grönsaker som kan odlas i Sverige, skall ges en (åter)chans. De gillar att odla både (o)kända gamla svenska grönsaker, men låter sig också inspireras av nya spännande grödor. 

HÄLJERUDS GÅRDSBAGERI

Gårdsbageriet som under drygt 25 har vuxit ur köket och bilvit ett bageri på gården, som nu drivs av tredje generationen Henric Larsson, tillsammans med sina föräldrar Carina och Evert och de anställda. Det var just Carina som började baka hemma i köket, som blev starten för bageridelen av Häljeruds verksamhet. Fortsatt bakas det småskaligt och många moment är fortfarande ett hanverk för de tre bagarna.Så långt det går används svenska råvaror och deras brödkakor bakas på gammalt vis på en stenhäll. Häljeruds produkter innehåller inga konserveringsmedel och den omtalade palmoljan plockades bort fört många år sedan.

FRÖKEN GRÖNKULLA

I sin butik hemma i Vänersborg säljer Sofia Olsson inredning, hembakade bullar och matbröd samt hemkokt kola, fudge och säsongsbetonade produkter som ekologisk glass  och en populär kolasås. Alla produkter kokas och bakas med stor omsorg av främst närproducerade och ekologiska råvaror. Allt packas och märks av Sofia själv. Sofia utvecklar kontinuerligt verksamheten och provar sig fram med olika produkter och säsonger för att stimulera sina kunder lust och behov.

WÄSTGÖTARNAS EKONOMISKA FÖRENING

Wästgötarna är en förening vars medlemmar brinner för att odla äldre unika spannmålssorter - föreningen startade 2004. Arbetet med att finna sorter ur Nordiska genbanken startade i mitten av 90-talet. Det gick ut på att hitta höga näringsvärden bra smak och bakbarhet tillsammans med egenskaper som passar odling utan syntetiska kemikalier och konstgödning. På medlemmarnas gårdar och på lokala kvarnar mal, tillverkar och packar Wästgötarna sina produkter. De är övertygade om  att odlad biologisk mångfald är en av faktorerna för en hållbarare framtid. De producerar även all el med sol och vindkraft och de kör med fossilfria bränslen.

ASSAREBYNS MJÖL

Assarebyns mjöl startades 2020 av Johanna Eheim som då tog över kvarnen från 1920. Mjölnarens hantverk har Johanna lärt sig på egen hand samt genom praktik hos en annan kvarn. All säd som Johanna maler kommer från ekologisk odling från mindre odlare, gamla såväl nya, i Västra Götaland - alla med omsorgsfulla tankar om vår jord. Av råg, vete och dinkel gör Johanna olika produkter - både siktat mjöl och grovmalet fullkorn samt  krossad säd och mannagryn.